
Цукро́вий діабе́т — група ендокринних захворювань, що
розвиваються внаслідок абсолютної чи відносної недостатності гормону інсуліну,
внаслідок чого виникає стійке підвищення рівня глюкози в крові —гіперглікемія.
До складу харчових продуктів входять
різноманітні вуглеводи. Деякі з них, такі як глюкоза, складаються з одного
шестичленного гетероциклічного вуглеводного кільця і всмоктуються в кишечнику
без змін. Інші, такі як сахароза(дисахарид) або крохмаль (полісахарид),
складаються з двох або більше пов'язаних між собою п'ятичленних або
шестичленних гетероциклів. Ці речовини піддаються розщепленню під дією різних
ферментів шлунково-кишкового тракту до молекул глюкози та інших простих цукрів,
та, зрештою, також всмоктуються в кров. Крім глюкози в кров надходять і такі
прості молекули, як фруктоза, що перетворюються на глюкозу в печінці. Таким
чином, глюкоза є основним і універсальним джерелом енергії для всього
організму. Багато органів та тканин(наприклад, мозок) можуть використовувати
виключно глюкозу як джерело енергії.
Основну роль в регуляції вуглеводного
обміну організму відіграє гормон підшлункової залози — інсулін. Це білок, що
синтезується в β-клітинах острівців Лангерганса (скупчення ендокринних клітин в
тканині підшлункової залози) і його функція полягає у стимулюванні переробки
глюкози клітинами. Майже всі тканини та органи (наприклад, печінка, м'язи,
жирова тканина) здатні переробляти глюкозу тільки за його наявності. Ці тканини
і органи називаються інсулінозалежними. Інші тканини і органи, наприклад мозок,
не потребують інсуліну для того, щоб переробляти глюкозу, і тому називаються
інсулінонезалежними .
Неперероблена глюкоза депонується
(запасається) в печінці та м'язах у вигляді полісахариду глікогену, який у
подальшому може бути знову перетворений на глюкозу. Але для перетворення
глюкози на глікоген також потрібен інсулін.
У нормі рівень глюкози в крові
коливається в досить вузьких межах: від 70 до 110 мг/дл (міліграм на децилітр)
(3,3 — 5,5 ммоль/л) вранці після сну та від 120 до 140 мг/дл після їжі. Це
відбувається завдяки тому, що підшлункова залоза виробляє інсулін залежно від
рівня глюкози в крові.
У разі недостатності інсуліну
(цукровий діабет 1-го типу) або порушенні взаємодії інсуліну з клітинами (цукровий
діабет 2-го типу) глюкоза накопичується в крові у великій кількості
(гіперглікемія), а клітини організму (за винятком інсулінонезалежних органів)
не здатні її засвоювати.
Дуже цікава інформація.
ОтветитьУдалитьДЯКУЮ))
ОтветитьУдалитьдякую)
ОтветитьУдалить