понедельник, 24 апреля 2017 г.

Вуглеводи в продуктах харчування


Спортсменам, до речі сказати, певна кількість вуглеводів в продуктах харчування необхідна після закінчення тренування — для відновлення енергії, яка була витрачена організмом на фізичні вправи. При цьому продукти слід вживати через годину -півтори після занять спортом, не раніше, не пізніше.
Найпоширеніші з вуглеводів, це глюкоза, фруктоза і сахароза, якими багаті овочі, фрукти, мед. Лактоза — вуглевод, що міститься в молоці. Всім знайомий цукор є поєднанням фруктози і глюкози.
Глюкозі відведена основна роль в обмінних процесах організму. Вона дає енергію таким частинам тіла, як головний мозок, нирки, допомагає виробництву еритроцитів.
Наш організм потребує регулярного надходження глюкози ззовні, оскільки відкладати її «про запас» у великих кількостях не здатний. Це аж ніяк не означає, що даний вуглевод потрібно споживати в чистому вигляді. Корисніше глюкоза буде в складі будь-яких з‘єднань, наприклад, крохмалю.
На сьогоднішній день називають кілька груп вуглеводних продуктів харчування. Серед них:
1. Продукти з великим вмістом вуглеводів в них. Це продукти, де в 100 грамах вміщається 65 грам вуглеводів. Серед них можна відзначити цукор, кондитерські вироби, випічку, родзинки, фініки, макаронні вироби, манну і гречану крупи, джеми, варення, мед, мармелад.
2. Друга група — продукти з досить великим вмістом вуглеводів — 40-60 грам вуглеводу на 100 грам маси. Сюди можна віднести різні сорти хліба, боби (горох і квасоля, наприклад), халву і шоколад.
3. Третя група — продукти, помірно насичені вуглеводами. Зміст — 10-20 грам/100 грам маси. Це — солодкий сир, картопля, буряк, фрукти — виноград і яблука, різні фруктові соки, морозиво.
4. Четверта -містить невелику кількість вуглеводів в продуктах (5-10 грамм/100 грам маси). Сюди відносяться деякі фрукти і овочі, наприклад — кавуни, дині, груші, абрикоси та персики, апельсини та мандарини, гарбуз, кабачок, морква і капуста.
5. П’ята група — продукти з дуже незначним вмістом вуглеводів (2-5 грам). Це, перш за все — молочні продукти — кефір, сир, сметана, молоко. Потім — гриби. З овочів — помідори, різна зелень, лимони.
Як ми вже говорили, головна частина вуглеводів надходить у людський організм разом з продуктами харчування, як то: цукром, хлібом. Саме це сприяє накопиченню позбавленої ваги. Крім цього, надмірне вживання таких продуктів загрожує проблемами здоров‘я — діабетом, жовчокам’яної хворобою та іншими. Тому — не забувайте про розумні межі.


Спортсменам також вуглеводи необхідні. І тут слід віддати перевагу швидше більшій порції картоплі, ніж тістечкамі солодкій газованій воді. Це пояснюється тим, що потрібно організму для того, щоб засвоїти вуглеводи в продуктах. Солодка їжа дуже скоро «переганяється» в кров, що призводить до різкого стрибка рівня цукру, а це в свою чергу, може негативно позначитися на загальному стані організму і самопочутті людини.

3 комментария: